Що таке самооцінка і як я з нею працюю

Самооцінка – це не те, як я себе оцінюю. А хочеться так думати, бо саме слово підказує таке визначення, правда?
Самооцінка – це те, що я про себе думаю і як я до себе ставлюсь. Найчастіше самооцінка формується в дитинстві і визначає всі життєві рішення. Якщо, наприклад, я думаю, що я погана, то я себе не люблю, ставлюсь до себе погано, іншим людям дозволяю ставитись до себе погано, ну і чи буде таке життя щасливим?
Хороша новина в тому, за самооцінку можна виправити!

Що робити, якщо самооцінка низька? Я не буду вчити тебе «позитивно» про себе думати. Ти можеш тисячу раз собі сказати, що ти супер, але якщо ти цьому не віриш, то тобі від такого самопереконання краще не стане. Тоді як повірити?

1️⃣ На першому етапі терапії я допоможу відчути, а як же насправді, як ти до себе ставишся, яким себе відчуваєш? Важливо саме словами сформулювати це твердження. Поки його не озвучити, воно буде залишатись в сфері несвідомого і “втікати” і “захищатись” від змін.

2️⃣ Якщо ми разом з тобою побачимо тут якісь деструктивні штуки, які точно не йдуть тобі на користь, тоді ми приймаємо рішення поміняти це на більш здорове уявлення про себе. Наприклад, уявлення про себе: “Я поганий” навряд чи підійде для побудови щасливого життя, правда? А як звучить: “Я хороший”? Важко прийняти різко протилежний варіант, не віриться йому? Тоді спробуй приміряти на себе “Я хороший, навіть якщо я помиляюсь” або “Я достойний любові, навіть якщо помиляюсь”.

3️⃣ І ось коли ми записали обидва твердження, далі справа техніки і повторень-повторень-повторень) Уявлення про себе сформовані ще в далекому дитинстві, вони “працювали” багато років, і тому їх дуже складно змінити на раз-два. Це завжди тривалий процес.

Самооцінка не обов’язково повинна бути високою.
Сюрприз! Так, твоя самооцінка не обов’язково має бути високою, щоб ти відчував себе щасливим. Ми, психологи, говоримо про адекватну і здорову самооцінку. Таку, яка близька до реальності. І це не те, що думає про тебе Вася з 5-го під’їзду або баба Маня, а те, що саме ти думаєш про себе, враховуючи і свої сильні сторони і недоліки.

Про прийняття себе.
Найголовніше – це навіть не адекватна самооцінка, а прийняття себе. Любиш ти себе, не зважаючи на всі свої помилки і недоліки, чи ні?
Але це вже, звісно, окрема тема для розмови.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *